Μάρτιος 07, 2019
Πως χρησιμοποιείται ο Κρόκος Κοζάνης στις συνταγές

Ο κρόκος, το σαφράν ή  ζαφορά όπως λέγεται διαφορετικά, είναι ο στήμονας του άνθους κρόκος και χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως μπαχαρικό.  Η φιλοσοφία της χρήσης του μοιάζει σαν με αυτήν ενός ακριβού αρώματος: Μία σταγόνα αρκεί. 

κρόκος από την Κοζάνη είναι περιζήτητος και δημοφιλής γιατί ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία βιολογικής καλλιέργειας κρόκου στον κόσμο.

 Η διαδικασία συλλογής του είναι απαραίτητα χειρωνακτική, χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Έχει λεπτό, φίνο και ντελικάτο άρωμα και διακριτική γεύση και χαρίζει στα φαγητά ένα πορτοκαλί χρώμα. Μούλιασέ τον μια ώρα σε νερό και σούρωσέ τον, πριν τον ρίξεις στο φαγητό σου και χρησιμοποίησε  την ποσότητα του κρόκου που αναφέρουν οι συνταγές σου διότι εύκολα αλλοιώνει τις γεύσεις. 

Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και σε αλμυρά και γλυκά πιάτα όπως:

  • Σε όλα τα όσπρια, φάβα, φακές, φασόλια, ρεβίθια, Δες εδώ συνταγή 
  • Σε σούπες, πιλάφι τηγανητό ρύζι, ριζότο και ζυμαρικά κατά την ώρα βρασμού τους για να τους δώσεις χρυσοκίτρινο χρώμα π.χ. σε πένες και σε κριθαράκι
  • Σε κρέμες τυριού
  • Σε dip γιαουρτιού
  • Σε σάλτσες
  • Σε ζύμες για πίτες. Μούλιασε 2-3 πριν τους στήμονες που ορίζει η συνταγή αφαίρεσέ τους και ρίξε τους στο μείγμα της ζύμης. 
  • Σε παγωτά και γρανίτες
  • Σε πουλερικά και θαλασσινά
  • Σε τραχανά
  • Σε κους κους και πλιγούρι, ρίξε τον στο ταμπουλέ
  • Σε βραστές πατάτες και φούρνου
  • Σε dressings για σαλάτες
  • Σε ροφήματα. Ετοίμασε τσάι ή όποιο άλλο ρόφημα θέλεις, ρίξε  και μούλιασε 10-12 στήμονες  για δέκα λεπτά, για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού ρόφημα.

Εδώ μπορείς να παραγγείλεις Κρόκο Κοζάνης σε ίνες και σε σκόνη

Τις πληροφορίες που αναγράφουμε τις διαβάσαμε στο ιστολόγιο του Κρόκου Κοζάνης www.safran.gr  καθώς και στον έντυπο που εσωκλείεται στο προϊόν των παραγωγών.