Μάρτιος 26, 2019
Πως χρησιμοποιούμε τους λοβούς της βανίλιας στις συνταγές

Η βανίλια είναι ένα αναρριχητικό φυτό που φύει μεγάλα λουλούδια. Τα δημοφιλή κλωναράκια που χρησιμοποιούμε, είναι οι καρποί της, οι οποίοι συλλέγονται, βρέχονται, υπόκεινται σε ζύμωση και αποξήρανση. Έχουν μαλακή, ελαιώδη υφή και σοκολατί χρώμα και βρίσκουν ευρεία χρήση στις συνταγές ζαχαροπλαστικής κυρίως. Το άρωμα της βανιλιας είναι μοναδικό, ξεχωριστό, γλυκό και χρησιμοποιείται ευρέως στην  βιομηχανία τροφίμων, ποτών και αρωμάτων

Πως χρησιμοποιούμε τον λοβό της βανίλιας στις συνταγές

Αρχικά, πρέπει να έχουμε υπ'όψιν μας ότι, όταν αγοράζουμε λοβό βανίλιας, πρέπει να τσεκάρουμε ότι ειναι νωπός, να μην έχει ξεραθεί. Έαν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τα κλωναράκια της, τα τοποθετούμε σε ένα βάζο που να κλείνει αεροστεγώς. 

Κόψτε με ένα μυτερό μαχαίρι την βανίλια στα δύο και με ένα κουταλάκι πάρτε τα παχύρευστα σποράκια της και ρίξτε τα σε: Ρόφημα σοκολάτας, πουτίγκες, τσίτζκέικ, ρυζόγαλο, αφεψήματα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού πχ. σταφύλι, περγαμόντο, παγωτά και γρανίτες, γλυκές ζύμες, σε γάλα, λεμονάδες, σπιτικούς χυμούς. Ρίξτε τα σε γλυκό υποβρύχιο, γλυκές τάρτες, ντόνατς, λουκουμάδες, κουραμπιέδες, πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια. Φτιάξτε κουλουράκια, κέικ, μπισκότα, βασιλόπιτες, κορμό σοκολάτας, τρουφάκια, ραβανί, παντεσπάνι.

Αρωματίστε την ζάχαρη. Αφού χρησιμοποιήσετε τα σποράκια της, τοποθετήστε τα κλωναράκια της μέσα στο βάζο με την ζάχαρη. Μετά από 20 περίπου μέρες θα έχει αρωματιστεί και χρησιμοποίηστε, την ζάχαρη αυτή, σε γλυκά και ροφήματα. Χρησιμοποιήστε το κλωναράκι της αφού έχετε πάρει τα σποράκια της ως διακοσμητικό σε γλυκά. 

Φτιάξτε εκχύλισμα βανίλιας στο σπίτι και χρησιμοποίηστε το όχι μόνο σε γλυκά και φαγητά αλλά και ως φυσικό αρωματικό χώρου. Ρίξτε το σε μπουκάλι ψεκασμού και αρωμάτιστε το χώρο σας φυσικά. Τους ξεραμένους λοβούς κάντε τους σκόνη (στο μύλο του καφέ) και ρίξτε το στις συνταγές.