Ιούνιος 25, 2021
Ομελέτα με αλεύρι κόκκινης φακής!

Υλικά:

4 κ.σ. αλεύρι κόκκινης φακής

3-4 τοματίνια κομμένα 

1/2 πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένες σε μικρά κυβάκια

1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 

100γρ φέτα τριμμένη (προαιρετικά)

1 πρέζα κουρκουμά σε σκόνη ή μία μικρή φρέσκια ριζούλα κουρκουμά ψιλοτριμμένη

1/2 κ.γ. τομάτα σε σκόνη

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

λίγο ρίγανη τριμμένη 

1/2 κούπα νερό (και όσο χρειαστεί για να γίνει το μείγμα παχύρευστο)

4 κ.σ. ελαιόλαδο 

-- η συνταγή αυτή "σηκώνει" πολλές παραλλαγές" ανάλογα με τα γευστικά σας γούστα. 

-- χρησιμοποιήστε όποιο άλλο λαχανικό, μυρωδικό και μπαχαρικό της αρεσκείας σας.

-- Εάν θέλετε να της δώσετε μία καπνιστή γεύση, πασπαλίστε ελάχιστο καπνιστό αλάτι ή κάρρυ καπνιστό. Ρίξτε πιπέρι τσίλι ή καγιέν εάν αγαπάτε τις καυτερές γεύσεις.

-- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο αλεύρι κόκκινης φακής για να κάνετε την ομελέτα πιο λεπτή.

-- χρησιμοποιήστε ωμά λαχανικά για να διακοσμήσετε την ομελέτα στο πιάτο σας. 

 Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε ελαφρώς σε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά. Κατόπιν, σε ένα μπωλ ρίχνουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι φακής, την σκόνη τομάτας, τον κουρκουμά, το αλατοπίπερο, την ρίγανη, την φέτα, τα τσιγαρισμένα λαχανικά και το νερό. 

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο πάτο του και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε και απλώνουμε το μείγμα μας με  μία σπάτουλα. Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά,  κατόπιν αυξήστε στο έπακρον την θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας για 5-7 λεπτά περίπου ελέγχοντας ότι έχει ψηθεί το εσωτερικό της. 

Είναι δύσκολο να  αναποδογυρίσουμε την ομελέτα με την σπάτουλα χωρίς να σπάσει για να ψηθεί και από την άλλη  πλευρά της. Γι' αυτό, χρησιμοποιούμε ένα πιάτο, τοποθετώντας το ανάποδα επάνω στην ομελέτα και με το ένα χέρι κρατάμε το πιάτο και με το άλλο το τηγάνι και το αναποδογυρίζουμε και τοποθετούμε το άψητο κομμάτι της στο πάτο του τηγανιού. Θα χρειαστεί εκεί να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη για το ψήσιμό της. 

Πολύ χορταστικό φαγητό, άνετα τρώγεται σαν κυρίως γεύμα. 

Καλή όρεξη!