Μάρτιος 18, 2019
Σπιτικά πιροσκί!

Υλικα για το προζύμι:

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

20γρ ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

λίγο χλιαρό νερό 

 

Υλικά για την ζύμη:

100γρ γάλα

1 αυγό 

150γρ ηλιέλαιο

1,400 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις

600γρ νερό 

1/2 κ.γ. αλάτι

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

 

Υλικά για την γέμιση:

λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα σε μικρές ροδέλες ή ότι άλλο θέλετε (τυρί, κιμά, λαχανικά)

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπωλάκι, ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα υλικά για το προζύμι και το αφήνουμε να φουσκωσει για μισή ώρα. 

Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε και ανακατεύουμε το γάλα, το αλεύρι, το ηλιέλαιο, το νερό, το προζύμι που φτιάξαμε και το αλάτι  και ζυμώνουμε καλα μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη. Κατόπιν, σκεπάζουμε το μπωλ με ένα σελοφάν για μισή ώρα. 

Εν συνεχεία, βάζουμε την ζύμη στον πάγκο και την πατάμε με το χέρι μας. Ανοίγουμε μικρά φύλλα με την ζύμη πάχους 5 εκ.  και κόβουμε δίσκους  διαμέτρου περίπου 8 εκ. Βάζουμε λίγες ροδέλες από τα λουκάνικα ή  το μείγμα της επιλογής μας. Κλείνουμε το δίσκο που φτιάξαμε και ρολλάρουμε στην παλάμη μας δίνοντάς του ενα ομοιόμορφο σχήμα ή το αφήνουμε ως έχει, όπως εμείς στην φωτογραφία. 

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα την γεμίζουμε μέχρι την μέση με ελαιόλαδο. Αφήνουμε να κάψει το λάδι και βουτάμε τα πιροσκί που φτιάξαμε και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Κατόπιν τα  τοποθετουμε σε δίσκο με απορροφητικό χαρτί. 

Καλή επιτυχία!